Hvornår skal du optimere din webshop?

Hvad er konverteringsoptimering (CRO), hvornår giver det mening at optimere din webshop, og hvordan skal du gøre det? Konverteringsoptimering kan øge din omsætning og hjælpe dig til at få mere ud af dit markedsføringsbudget.

I de følgende videoer giver vi et indblik i, hvad du får ud af konverteringsoptimering og konkrete forslag du kan anvende i din webshop. Du kommer til at se, hvordan vi anvender en systematisk tilgang til at skabe mærkbare resultater. Forhåbentligt vil du ende med at have en systematisk metode til at gå i gang med konverteringsoptimering, og havde bedre styr på Google Analytics.

  • Ep 1 – Hvad er konverteringsoptimering?
  • Ep 2 – Konverteringsoptimering 101?
  • Ep 3 – Optimeringspunkter i salgstragten
  • Ep 4 – Kvalitativ dataindsamling
  • Ep 5 – Splittest

Første video i vores webserie af i alt 5 episoder, handler om gevinsten ved at lave konverteringsoptimering, og giver et overblik over, hvornår det giver mening for dig at optimere.
Men hvornår giver det mening for dig?
Eksemplet i videoen er ret groft, du behøver ikke nødvendigvis have 50.000 besøgende om måneden før det kan betale sig at lave konverteringsoptimering. Jeg kommer  her ind på 3 eksempler, hvor det kan betale sig at kigge mere på at optimere din side.

Klik på “play-pilen” for at se første episode.

 

1) Find anormaliteter på dine landingssider

Her skal der primært kigges på de sider der har effekt på din kerneforretning. I tilfældet af en webshop er det dine landingssider. Det der er værd at kigge efter er, hvorvidt der er nogle der performer væsentligt bedre eller dårligere end gennemsnittet – vi leder efter anormaliteter.
Dette giver dig en hurtig idé om, hvorvidt der er et optimeringspotentiale. Når du har lokaliseret de landingssider der performere dårligere end gennemsnittet er det om at finde ud af hvorfor. Der kan groft sagt være to grunde:

  1. Siden modtager ”dårlig” trafik
  2. Der er noget i vejen med siden

Hvis trafikken er væsentligt dårligere end på de andre landingssider, er det en økonomisk afgørelse om du får nok ud af trafikken, i forhold til hvad du betaler for den. Er der derimod noget i vejen med siden, handler det om at finde forskellen på den og de andre landingssider. Dette giver en god idé om hvad der skal testes.
Er det i stedet en side der er væsentligt bedre end gennemsnittet, handler det om at finde ud af hvorvidt trafikken er bedre, eller om nogle af elementerne på den højt konverterende side kan overføres.

2) Identificér abandonment – frafald i checkout flowet

Når brugerne har lagt noget i kurven, er de kommet ind i checkout flowet. Der er en eller anden form for købsintention. Hvis der er et punkt fra kurv til køb, hvor der er et stort frafald, betyder det et stort værditab.

Den normale fordeling er et lavere frafald des længere din kunde kommer i flowet. Det vil sige et ”højt” frafald i kurven, og et lavt frafald lige før man trykker betal.
Når brugerne klikker videre fra kurven, kan du antage at de har intention om at købe. (Dette er ikke 100% sandt). Det vil også sige, hvis de falder fra er der en forhindring der er så stor at de beslutter sig for ikke at købe. Det er helt klart noget du bør optimere, og første skridt er at finde ud af, hvad denne forhindring er.

3) Meget trafik og stort frafald på ikke værdifulde sider

Som webshop slipper du ikke for at betale for din trafik, og det betyder også at du skal have noget ud af den. For at få noget ud af den, skal trafikken ind i dit salgsflow. Hvis der er meget trafik der bevæger sig ud af flowet, og derefter vælger at forlade din side er dette også et punkt der er værd at optimere.

Først skal vi lige have defineret ”ikke værdifulde sider”. Det kan fx være en ”om” side, eller en side med handels- og leveringsbetingelser. Det er sider som man ikke rigtigt kan leve uden, men de tilfører heller ikke en direkte værdi. Vi kan ikke fjerne dem, men vi kan i stedet gøre det sværere at komme hen til dem (Dette er også en overvejelse man skal gøre sig, for de har bestemt også deres plads) og vi kan gøre det lettere at komme fra en af disse sider tilbage i købsflowet.

Næste video kommer til at handle mere om, hvordan du finder frem til de sider der skal optimeres.